Inmiddels heeft ze al een keer in de winkel op de grond gelegen, heb ik haar menig keer moeten tillen omdat ze niet mee wil (waar de meeste kinderen snel komen als je b.v. de winkel uitloopt blijft zij staan er zit dus niks anders op dan haar te tillen). Dit deed mij afvragen waarom peuters eigenlijk in de peuterpuberteit komen en hoe je het beste met
zo 'n dwarse bui om kan gaan.
Waarom zijn peuters soms dwars
Ondanks dat dit geen leuke periode is voor de ouders, maar ook voor het kind, is het wel een nuttige periode. In deze fase ontdekt het kind zijn eigen wil. Het kind ontdekt dat het een eigen persoon is. Een persoon dat ook een eigen mening heeft. Het kind ontdekt dat het ook nee kan zeggen. Ze testen hun grenzen uit, proberen net een stapje verder te gaan dan mag. Het is weer een stapje dichter naar zelfstandigheid.
Hoewel je liever niet hebt dat je kind zich afzet, is het toch een goed teken dat het kind dit doet. Een kind doet dit vooral bij de ouders want daar voelt het zich veilig. Het kind weet dat je het niet zal afwijzen omdat het boos is. Uiteindelijk is het dus ook een goed teken dat het kind dit doet.
Tips voor de omgang met een peutepuber
- Blijf rustig, vertel rustig het gedrag dat je verwacht. Je kunt ook uitleggen waarom het niet mag (al zullen ze dit nog niet altijd begrijpen).
- Geef het kind niet zomaar zijn/haar zin. Het wordt dan beloond voor het gedrag en zal dit dus een volgende keer weer doen.
- Soms is het goed om een time out te geven. Het kind krijgt dat de kans om weer rustig te worden, maar jij als ouder ook. Je krijgt dan zelf de kans om na te denken hoe je het verder aan gaat pakken.
- Geef complimentjes als het kind het wel goed doet (b.v. als het niet boos wordt als het geen snoepje mag, of als het kind zonder boos te worden mee naar huis gaat).
- Negeer negatief gedrag en beloon positief gedrag (negeer b.v. als het kind krijsend op de grond ligt, beloon het als het b.v. lief mee naar boven gaat als het op bed moet).
- Geef het kind keuzes. Als het b.v. slippers aan wil in de winter, leg dan uit dat het daar te koud voor is en laat het kind kiezen uit 2 paar schoenen. Zo krijgt het toch het gevoel zelf te kunnen kiezen.
- In sommige gevallen kan er een compromis gesloten worden b.v. bij het eten. Jij wilt eigenlijk dat het kind zijn/ haar bord leeg eet, maar het kind wil maar 1 hapje. Probeer met het kind een middenweg te vinden, zo krijgt het kind het gevoel dat het mee mag beslissen, maar bepaal je zelf de grenzen.
- Maak het altijd goed met je kind. Als de rust is weergekeerd knuffel dan even en laat het kind weten dat je ze ondanks de driftbui toch lief vind.
- Wijs het gedrag af, niet het kind.
- Probeer het woordje "niet" te vermijden. Zeg wat je wel van het kind verwacht. B.v. "ga je op je stoel zitten" i.p.v. " niet op je stoel staan".
Elk kind is weer anders, wat bij de één goed werkt, werkt bij de ander totaal niet. Het is altijd weer een beetje zoeken naar de juiste manier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten