maandag 20 april 2015

review mikado magnetico

Vandaag ga ik voor het eerst een review schrijven. En wel over een spelletje dat ik een tijdje geleden kocht voor een paar euro bij de kruidvat. Het heet: Speelkwartiertje, mikado magnetico. Het spelletje is van Jumbo. In het doosje zitten 24 stokjes in de kleuren groen, oranje, blauw, geel en rood. Ook zit er een grijs stokje in met aan de bovenkant een magneet. Bij de gekleurde stokjes zit aan beide uiteinden een klein magneetje. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en kan gespeeld worden door 2 - 4 personen.

Het spel
Het spel wordt op dezelfde manier gestart als normale mikado. Je neemt alle stokjes in de hand en laat ze op de tafel vallen.
De jongste deelnemer mag beginnen. Bij de gewone versie van mikado moet je met je vingers de stokjes pakken zonder dat de andere stokjes bewegen. Bij mikado magnetico moet je ook de stokjes pakken zonder dat de andere stokjes bewegen, maar dan doormiddel van het grijze stokje. Door deze bij het uiteinde van een van de stokjes te houden blijven ze plakken en kun je ze uit de stapel weghalen. Zodra een stokje beweegt ben je af en mag de volgende speler.Puntentelling
In de handleiding staat dat je punten krijgt. Voor elk groene stokje 5 punten, voor elk oranje stokje 10 punten, voor elk blauwe stokje 15 punten, voor elk gele stokje 20 punten en voor elk rode stokje 25 punten. Zodra een speler af is worden de punten opgeteld en mag de volgende speler. Wie aan het eind van de rit de meeste punten heeft, heeft het spelletje gewonnen.

Hoe wij hem speelden
Ik speelde het spelletje met mijn 5 jarige zoon. Ik besloot om dit zonder puntentelling te doen en gewoon zoals dat bij gewone mikado is wie de meeste stokjes heet, heeft gewonnen. Hij heeft nu nog geen inzicht in punten en wie dan de meeste heeft. Wel kan hij de stokjes tellen en op die manier bepalen wie de meeste heeft en wie dan de winnaar is. Voor hem nog wel zo duidelijk. Als hij ouder wordt kunnen we het alsnog met punten gaan spelen.
Wat vonden we ervan
Wij vonden het een erg leuk spelletje. De magneten geven wel een extra spanning aan het spelletje. De stokjes bewegen wat sneller. Maar het is leuk en spannend om te doen. Het was even zoeken naar een goede tactiek door de magneten, maar die hadden we al snel gevonden. Doordat je nu meer afstand hebt met je hand gebeurt het minder snel dat je tegen de stapel aanstoot. En tot slot vond mijn zoon het erg leuk om te kijken wie er uiteindelijk had gewonnen. Hij was de winnaar, al leek het er in het begin op dat ik zou gaan winnen.

Wat leren kinderen ervan
 • Het magnetische principe;
 • Spelregels. Mijn zoon vond het in het begin lastig. Als er dan een stokje wiebelde wilde hij toch het stokje hebben dat hij probeerde te pakken. Ze leren goed wat de spelregels zijn, dat deze erbij horen en waarom ze erbij horen;
 • Winnen en verliezen. Mijn zoon raakte in het begin wat gefrustreerd doordat ik veel stokjes achter elkaar kon pakken. Toen hij op zijn beurt ook meerdere kon pakken was dit al snel weer over. Ze leren op deze manier dat iedereen kan winnen en dat verliezen ook bij een spelletje hoort.
 • Aan het eind kun je nog een spelletje doen: "Wie denk je dat er heeft gewonnen" "Waarom denk je dat." Je kunt de stapeltjes bij elkaar houden: "Welke is het dikst, welke is het breedst" Zo leren ze ook ruimtelijke begrippen. Tot slot ga je de stokjes tellen, ook weer een goede oefening: "Wie heeft de meeste/minste." In een later stadium leren ze ook nog de punten bij elkaar optellen.
 • Het bevordert ook de concentratie. Doordat het kind de stokjes met een magneet moet pakken, moet het voorzichtig zijn zodat de andere stokje niet gaan wiebelen.
 • Het bevordert de motoriek.
Jongere kinderen
Onze dochter van 3 wilde ook graag het spelletje doen. Zij vond het vooral leuk om met de stokjes en het magneetje te spelen. Zij was vooral aan het ontdekken hoe het werkte met de magneten. Je zou er nog andere spullen bij kunnen pakken. Wat blijft er wel plakken en wat blijft er niet plakken aan de magneet.

Kortom
Het is een leuk en leerzaam spelletje. Het kind kan zich ontwikkelen op verschillende gebieden (motoriek, inzicht, spelregels, sociaal emotioneel). Ook zijn er meerdere mogelijkheden om het spel te spelen. Tot slot kun je nog meer activiteiten doen met het spelletje om het magnetisch principe uit te leggen aan kinderen. Voor kinderen is het ook erg leuk om gewoon te experimenten met de magneet.

2 opmerkingen:

 1. Geweldige review! Dit klinkt als een prima spel. En het hoeft ook niet zo lang te duren als monopoly.

  Ik ga een link naar je review zetten op mijn review blog, zo leuk vind ik 'm.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor het compliment en dat je een link naar mijn blog plaatst. Het is ook een erg leuk spelletje en voor jonge kinderen hoeft een spelletje ook niet zo lang te duren. Bij hen gaat het vooral om het samen iets doen. Mijn kinderen vinden dat al heel erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen