dinsdag 14 april 2015

Mijn grote schoonmaak.
Op dit moment ben ik bezig met een grote schoonmaak- en opruimbeurt van ons huis. Dit doe ik op mijn eigen manier. Het is een manier die het voor mij als ADD-er overzichtelijk houdt. Door de jaren heen is ons huis rommelig geworden. Deels doordat er 2 schatten van kinderen zijn gekomen. Maar voor het grootste gedeelte doordat ik niet bij machte was (en ben) om alles op orde te houden.


Opruimen op mijn ADD manier
Ik vind het lastig om dingen op te ruimen. Ik wil het graag en ik heb er ook echt last van omdat bij mij de chaos in mijn hoofd groter wordt als ik veel rommel om mij heen heb. Doordat ik dan nog chaotischer wordt lukt het opruimen me nog niet goed. Ook kan ik me niet lang concentreren op een opruimklus. Doordat het niet leuk is, ben ik snel afgeleid. Ik ga dan tussendoor allerlei andere dingen doen (op mijn telefoon kijken, even teletekst kijken, even in een tijdschrift bladeren die ik tijdens het opruimen tegenkom, etc.) Kortom, aan het eind van de rit verdwijnt het grootste gedeelte weer ongeordend in de kast. Of nog erger, het blijft liggen. Ook ben ik er goed in om dingen naar zolder te brengen. Alles waarvan ik niet goed weet waar ik het kwijt moet verdwijnt naar zolder. Niet gek dus dat daar mijn grootste uitdaging ligt. Ik moet wel zeggen dat het met de medicijnen wel beter gaat. Ik ben minder snel afgeleid en maak de meeste klussen in 1 keer af.

Hoe ga ik nu te werk
Ik wil graag de boel hier opruimen. Overbodige spullen wegdoen en alles lekker schoonmaken. Voor mij werkt het niet om in een keer bijvoorbeeld de hele keuken schoon te maken. Ik ben dan te snel afgeleid en er zat van. Ook heb ik dan teveel rommel om mij heen waardoor ik het overzicht verlies. Om toch het gevoel te krijgen dat ik aan het opruimen en schoonmaken ben ga ik als volgt te werk:

Ik ga per dag 1 of 2 kastjes leegruimen. Als ik 2 kastjes ga doen doe ik ze 1 voor 1, anders raak ik het overzicht kwijt. Als de kastjes leeg zijn maak ik ze grondig schoon. Daarna ga ik de inhoud bij langs. Wat hebben we nog nodig en wat kan weg. Als ik dat gedaan heb ruim ik de kastjes weer in. Zo ben ik op dit moment bezig met de keuken. Het geeft mij veel voldoening. Als ik nu de frisse en opgeruimde kastjes openmaak wordt ik blij. Ook stimuleert het mij om verder te gaan en om het netjes en overzichtelijk te houden.

Hoe verder
Op dit moment ben ik met de keuken begonnen. Hier is de minste "rommel" doordat ik deze over het algemeen al netjes houdt. Ik kook bijna altijd en voor mij is het belangrijk dat de spullen een vaste plek hebben. Ook kan ik slecht tegen een vol (rommelig) aanrecht.
Daarna ga ik de andere kasten in de woonkamer te lijf. Zo hebben we vorig jaar een nieuwe kast gekocht. Deze heb ik wel ingeruimd, maar nooit netjes. Alles moest er snel in, zit achter een deur dus we zien het in ieder geval niet. Alleen als ik echt wat uit die kast nodig heb irriteren we ons aan de rommel. Die kast is na de keuken aan de beurt. Ook de voorraadkast kan wel een grondige opruimbeurt gebruiken.
Als ik de benedenverdieping gedaan heb ga ik verder met de bovenverdieping. De kasten van de kinderen en mijn eigen kledingkast.
Tot slot begin ik aan de zolder. Dit wordt de grootste uitdaging, want daar is alles wat ik geen goede plek kon geven terechtgekomen.

Wat doe ik om het vol te houden?
Om het ook daadwerkelijk vol te houden schrijf ik het op mijn dagelijkse to do lijstje. Zo weet ik dat ik het moet doen en doe ik het ook!

Over een aantal weken (maanden) hoop ik een opgeruimd huis te hebben en daardoor ook een meer opgeruimd hoofd!

2 opmerkingen:

  1. Ik vind dit goed klinken Henny. Een degelijk plan! Dat moet lukken lijkt me. Veel poetsplezier!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het werkt echt heel fijn. Ik heb het gevoel op te ruimen en schoon te maken zonder dat ik het overzicht kwijtraak. Heel fijn. Langzaamaan is het resultaat te zien en dat geeft een heel goed gevoel.

    BeantwoordenVerwijderen