maandag 27 april 2015

The elevator pitch


Op dit moment ben ik druk bezig met het zoeken naar een andere baan. Ik heb de PABO gedaan en dan is dat nog best een lastige klus. Niet omdat het opleidingsniveau niet goed is, maar meer doordat de opleiding niet heel breed is. Je bent leerkracht voor de groepen 1 t/m 8. Ik heb dan de specialisatie onderbouw, maar ben ook inzetbaar in de bovenbouw. Verder heb ik hier en daar wel een certificaat behaald, maar daar blijft het voor mij bij. Aangezien ik op dit moment niet meer als leerkracht aan het werk wil, blijven er weinig opties over. Tenzij ik directeur wil worden. En die ambitie heb ik niet.

Andere carrière
Wat nu? Ik weet het niet zo goed. Ik heb wel aanbevelingen gekregen, maar het is moeilijk kiezen. Daar komt ook bij dat ik voor ander werk eventueel omgeschoold moet worden. En wat dat anders is, dat weet ik nog niet zo goed. Ik geniet van waar ik nu mee bezig ben, het bloggen. Verhalen schrijven, creatief bezig zijn. Ik zou ook graag iets in die richting doen. Vooral het creatief bezig zijn. Doordat ik nu de tijd en vooral ook de energie hiervoor heb merk ik dat ik daar van geniet. Maar ik merk vooral ook dat ik daar wel goed in ben, al dacht ik eerst van niet. Ik had er eerder de energie niet voor. Ik ben nu aan het uitzoeken wat ik met deze creatieve kant zou kunnen gaan doen. Wat voor functies zijn er die bij mij passen. Maar wat ook belangrijk is, waar kan ik werk in vinden.

Opdracht
Ondanks dat ik nog niet goed weet wat ik moet gaan doen kreeg ik al wel een opdracht van mijn coach. Ik moet een kort verhaaltje schrijven over mezelf. Dit om mezelf te presenteren. Moeilijk, want daar ben ik dus helemaal niet goed in. Ik moet dit doen volgens het principe van: "The elevator pitch." Dit houdt het volgende in:

Je hebt een sollicitatiegesprek en je ontmoet diegene al bij de lift. Hij verteld je dat hij eigenlijk niet veel tijd heeft en dat hij al snel een andere afspraak heeft. Hij nodigt je uit om in de lift mee naar boven te gaan. In de lift krijg je de kans om jezelf te presenteren. Je hebt dus niet veel tijd, ongeveer 30 - 60 seconden om jezelf te laten zien. Wie ben je, wat kun je!

Het moet dus een verhaaltje zijn waarin je verteld wie je bent, wat je weet, wat je kwaliteiten zijn en wat jij wil. Poeh, voor mij een hele uitdaging. Ik ben er namelijk erg goed in om de punten te benoemen waar ik aan moet werken, maar de punten die sterk zijn dat is lastiger. Kortom, mezelf verkopen is niet mijn sterkste punt. Ik ben dus nu goed aan het nadenken wat ik in dit verhaaltje ga gebruiken. Een kleine opzet heb ik al, nu de rest nog. Ondanks dat ik dit erg moeilijk vind, kom ik er vast wel uit.

Tips
  • Schrijf het uit
  • Lees het voor (voor jezelf, in de spiegel)
  • Film het met je telefoon
  • vertel het verhaal aan een ander
  • Doe wat met de opmerkingen die je dan krijgt
Ik geniet van mijn leven op dit moment, ik geniet volop van de kinderen. maar de volgende stap in mijn leven komt steeds dichterbij, een nieuwe, frisse carrière. Ik heb er in ieder geval nu al zin in! Wordt vervolgd!


2 opmerkingen: