zaterdag 11 juli 2015

Vakantiestress, inpakken

Elk jaar is het er weer. Elk jaar neem ik me ook voor het anders te doen. Elk jaar mislukt dit voornemen me jammerlijk. Wat dat is: inpakken!

Wat veroorzaakt de stress
Elk jaar weer sta ik nog om 22.00 's avonds de woonkamer te dweilen omdat ik toch in een net huis thuis wil komen. Niks fijner een schone woonkamer, een schone douche en wc en een fris bed na 2 weken kamperen. Hoe netjes onze camping ook is het haalt het niet bij thuis. Elk jaar weer neem ik me voor niks te vergeten, maar kom ik er op de camping achter toch iets essentieels te zijn vergeten (voorbeeld: vorig jaar was ik mijn zwempak vergeten). Elk jaar is het weer een gestress: "Krijgen we alles wel mee?" Vorig jaar hadden we ruimte over. Dus we weten heel goed dat we alles best meekrijgen. We zijn selectief in wat we meenemen, zo min mogelijk onzinnige dingen, maar wel alle essentiele dingen. Veel dingen kun je inklappen, vouwen etc. zodat het kleine pakketjes worden. Het zal ook dit jaar best wel lukken om alles weer mee te krijgen. Elk jaar neem ik me voor om op tijd te beginnen met het kopen van de spullen die nog nodig zijn. Maar je raad het al 2 dagen voor vertrek moet ik nog van alles in huis halen en vlieg ik van hot naar her om het voor elkaar te krijgen. Dit jaar komt daar nog een kleine stressfactor bij. Ik wil namelijk ook wat blogjes klaarzetten, zodat ik niet 2 weken niks plaats. Ik ben hier al druk mee bezig, dus dat gaat me wel lukken.Vooral ook omdat het iets is dat ik leuk vind om te doen. Dus ook tijdens de vakantie staat mijn blog niet stil!

Wat doe ik om de stress te verminderen

 • Een paklijst maken. Elk jaar maken we een lijst met wat er mee moet. Ik schrijf dit altijd op. Dit jaar ga ik hem bewaren en een bestand maken op de computer. Zo kunnen we hem er volgend jaar weer bij pakken, eventueel aanvullen. Dit kost weer minder tijd en stress. Dat we dat niet eerder gedaan hebben!
 • Denken aan wat er niet meer mee hoeft en wat dus ruimte bespaard. Dit jaar hoeven de buggy, de rugdrager, de kinderstoel en het slaaptentje niet meer mee. Dit scheelt ruimte. Al moeten er ook weer nieuwe dingen mee, een gewone stoel voor onze dochter, 2 luchtbedden extra voor de kinderen, dikkere slaapzakken voor de kinderen, een kast. Kortom, de gewonnen ruimte wordt wel weer gevuld!
 • Een lijstje maken met dingen die nog gehaald moeten en afstrepen als iets gehaald is. Dit gaat prima tot nu toe. Zo hoeft niet alles op het laatste moment (al zal dit nooit helemaal te voorkomen zijn).
 • Eerder beginnen met inpakken, waardoor we ook eerder kunnen schoonmaken!
 • Eerst alle essentiele dingen in de auto en dan kijken wat er nog voor extra 's mee kan. Dus welke spullen die we niet beslist nodig hebben, maar wel leuk of toch handig zijn. Waarschijnlijk zal blijken dat er nog best veel mee kan.
 • Op de tafel een opschrijfboekje neerleggen met dingen die nog mee moeten, maar die nog niet direct ingepakt kunnen worden, zo vergeet je ook die dingen niet. B.v. de knuffels van de kinderen. Deze kunnen pas op het laatste moment in de auto omdat ze er nog een nacht mee moeten slapen, maar daardoor is het net iets om te vergeten. 
Mijn stress is al iets verminderd door het opschrijven ervan! Ik hoop dat ik jullie ook een beetje heb geholpen met de inpakstress.

Wat doen jullie om de inpakstress te verminderen?

6 opmerkingen:

 1. Aah inpakstress lijkt me echt zo vervelend. Ik weet nog van vroeger als we op vakantie gingen, dat mijn vader twee weken van te voren altijd al van alles aan het bij elkaar zoeken was. Man man man, ik begreep dat nooit (nog steeds niet eigenlijk). Als ik wegga voor een langere periode, dan maak ik een lijstje en pak alles de dag van te voren (of op de dag zelf nog) in. Ik pak dan niet direct in, maar maak stapeltjes, zodat ik kan zien wat ik nu daadwerkelijk heb verzameld. Als ik de spullen dan in de koffer/tas doe, vink ik ze af van mijn lijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een goed idee Dina, ik doe alles altijd gewoon in de tas. Ik hou van overzicht, maar dat lukt me eigenlijk nooit.

   Verwijderen
 2. Sinds een paar jaar zorg ik dat de was aan de kant is en dan pak ik per kamer de tas/koffer in. Ik leg eerst alles klaar check of ik alles heb en dan doe ik alles in de tas. Het scheelt een hoop inpakstress en je hebt verder alle was aan de kant voor je weggaat. Erg prettig bij thuiskomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Hahaha, had ook gekunt inderdaad. Maar het is van te voren stress en daarna is het altijd wel goed. En ik vind het toch wel heerlijk om er even tussenuit te zijn.

   Verwijderen