maandag 7 maart 2016

De gewoonte voordat ik ga slapen!

Het is 22.45. Tijd om naar bed te gaan. Ik poets mijn tanden en ik haal mijn make-up van mijn gezicht. Als ik daarmee klaar ben doe ik altijd nog iets voor ik mijn bed in duik.

Ik ga namelijk nog even bij de kinderen kijken. Ik aai ze even over hun hoofd en geef ze nog een kusje. Soms leg ik even weer de deken over ze heen. Ik word er altijd zo blij van als ik zie dat ze lekker aan het slapen zijn. Het maakt alles wat er op een dag gebeurt, leuke dingen maar ook de moeilijke dingen, weer goed. Ze zien er dan nog zo lekker onschuldig uit. Soms heb ik het gevoel dat ze merken dat ik er ben. Het is dan net of er even een glimlach op hun gezicht komt. Of ze gaan even weer lekker liggen. Pas als ik dat gedaan heb kan ik ook met een gerust hart gaan slapen.

Ik ben hiermee begonnen toen ze nog baby waren. Eerst bij de oudste. Toen hij van onze kamer naar zijn eigen kamer ging keek ik altijd nog even bij hem voor ik zelf ging slapen. Voor mij even een controle dat alles nog goed was. Lag hij nog lekker onder z`n deken, zaten de dekens nog goed vast. In het begin controleerde ik of hij nog wel ademde. De angst van elke moeder denk ik. Hij draaide al vrij jong op zijn buik en was (en is nog steeds) een buikslaper. Ik legde hem dan weer braaf op zijn rug. Ook al wist ik dat dat weinig zin had, want hij draaide altijd weer terug. Maar meer voor mijn eigen gevoel. En toen 2 jaar later onze dochter werd geboren deed ik precies hetzelfde bij haar.

Inmiddels doe ik dit niet meer uit controle. Inmiddels doe ik dit uit gewoonte. Gewoon een geruststelling voordat ik ga slapen.

Hoe lang ik dit blijf doen? Ik weet het niet. Tot de kinderen groot genoeg zijn en ze het niet meer willen. Maar ik zal deze gewoonte met pijn in het hart loslaten denk ik. Maar voorlopig ga ik nog elke avond, voor ik ga slapen mijn kinderen een aai over de bol en een kusje geven!

3 opmerkingen:

 1. heerlijk! bij de oudste 2 keek ik ook altijd wel even om de hoek, maar jongste werd altijd wakker als ik de kamer in ging. Dan wilde ze niet meer slapen ook, dus ben ik daar gauw mee gestopt.. Zolang het kan lekker van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doet dat inmiddels niet meer, maar toen ze nog klein waren wel.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie en lieve gewoonte .Heerlijk toch. fijn voor de kindjes en jij slaapt ook er rustig door. Blijf het vooral doen tot ze het huis verlaten. Groetjes Diana

  BeantwoordenVerwijderen