maandag 18 mei 2015

zindelijkheidstraining


Een tijdje geleden plaatste ik een post over het potje versieren, waarbij ik samen met m'n dochter haar potje versierde. Dit deed ik om haar zindelijkheid te stimuleren.
In het begin was ze erg enthousiast. Ze wilde de hele dag wel op het potje zitten, maar er kwam nog niks in het potje. De hele speelgoedkast moest erbij, want wat is er nou leuker dan spelen tijdens het "plassen."


Na een tijdje ging dat weer voorbij en verdween de interesse voor het potje weer.
Maar een paar weken geleden wilde ze haar luier niet meer om. Ze ging ook keurig op het potje, maar op de een of andere manier vond ze het spannend om te plassen, als puntje bij paaltje kwam wilde ze haar luier weer om. En dan was haar luier binnen no time zo vol dat ze een natte broek had.
Maar 2 weken geleden ging het ineens heel snel. Op de creche had ze al een aantal keer op de wc geplast en thuis ook ineens. Dat lukte alleen met de tablet op schoot. Er kwam een hoop gesteun aan te pas, maar het lukte steeds vaker. Van de fysiotherapeut van onze zoon kregen we de tip om de " superpoeperapp" te installeren. Daarbij heb ik nog een app gevonden voor de zindelijkheidstraining.

Bij de superpoeper app krijgen de kinderen uitleg over hoe het werkt met de ontlasting. Door middel van een tekenfilmpje krijgen ze te zien wat er met eten gebeurt zodra je het op eet. Verder krijgen ze uitleg over verschillende soorten ontlasting en het werkt met naar de wc gaan. Verder kunnen ze puzzelen, een schetenconcert geven (door te drukken op verschillende scheetkussens) en een wc versieren.


Bij de app voor de zindelijkheidstraining krijgt het kind uitleg over hoe het werkt als het moet plassen. Verder kan het kind verschillende dieren en een jongentje en meisje op de wc zetten. Dat ze moeten plassen wordt duidelijk gemaakt door de vlindertjes die er voor het dier/kind fladderen. Verder kunnen ze een liedje bekijken over plassen op de wc.

Beide apps vond ze erg leuk om te doen. Vooral de dieren op de wc zetten waren favoriet.

Tot slot nog wat tips bij het zindelijk worden van een peuter:
 • Belangrijk is dat een kind voldoende drinkt. Om te kunnen voelen dat hij/zij moet plassen, moet de blaas groot genoeg worden. Dit lukt als het kind voldoende drinkt. Een kind van 1 t/m 4 jaar moet ongeveer 750 ml drinken en een kind van 4 t/m 9 jaar moet ongeveer 1 liter drinken. Dit is inclusief melkproducten.
 • Voor een kind is het belangrijk dat het goed op de wc kan zitten. Daarbij zijn een brilverkleiner en voetensteun goede hulpmiddelen. Zo kan het kind goed ontspannen zitten en heeft het zijn handen niet nodig om te steunen en bungelen de benen niet. Ook voor een jongen is het beter om te zitten (dan plast hij beter uit en op de meeste kleuterscholen willen ze ook graag dat jongens gaan zitten ivm hygiëne).
 • Ontspannen zitten is belangrijk, het kind moet als het ware als een zoutzak op de wc zitten, dan zijn alle spieren ontspannen en kan de blaas goed leeggeplast worden.
 • Geduld van de ouders. Hoe lastig dit soms ook is. Je kunt het niet afdwingen bij je kind.
 • Maak van het moment een leuk moment, lees een boekje voor, laat het kind spelen, gun het de tijd.
Hier zit in ieder geval een trotse moeder!


1 opmerking:

 1. Lang leve apps! Dit klinkt als een hele handige!

  En wat heerlijk dat ze nu zindelijk is!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen