zondag 28 juni 2015

buitenspelen


Het mooie weer komt eraan, tijd om naar buiten te gaan! Wij wonen in een heerlijke buurt. We hebben een ruime tuin, een speelveldje voor het huis en genoeg ruimte in de buurt. We kunnen goed duidelijk maken aan de kinderen waar ze wel en niet mogen komen. En tot slot zijn er veel kinderen in de buurt. Echt een fijn plekje voor de kinderen.

Vandaag wil ik met jullie een aantal ideeën delen voor buitenspel voor kinderen.

Weg van stoepkrijt
Wij hebben een compleet wagenpark in de schuur staan. Veel is gekregen en de kinderen hebben er veel plezier van. Fietsen, loopauto, stepjes, ze hoeven zich niet te vervelen. Gisteren had mijn man het goede idee om met stoepkrijt een weg op de stoep te tekenen. Dit compleet met parkeerplaatsen, tankstation en haaientanden. Het was gegarandeerd speelplezier voor de kinderen. De hele middag hebben ze rondgereden over de weg en geoefend met de verkeersregels.Zandbak/zandtafel
Een zandbak zorgt bij ons al jaren voor veel speelplezier (ook veel rommel, maar het plezier staat boven alles). Een tijdje geleden kocht ik een zandtafel bij de action. Ook hier hebben de kinderen veel plezier mee. Zandtaarten maken, kastelen bouwen, in een emmer scheppen en er weer uit gooien.
Natuurkunstwerk maken
Zoek met de kinderen dingen uit de natuur. Te denken valt aan takjes, steentjes, bloemetjes, blaadjes etc. Teken op de stoep een vak met stoepkrijt. Hierin kunnen de kinderen met hun schatten een mooi kunstwerk maken. Laat ze lekker hun gang gaan. Je zult versteld staan van wat ze allemaal kunnen. En maak er uiteindelijk een foto van.

Tik- en renspelletjes
Wij hebben het geluk dat we een groot speelveld voor de deur hebben. Hier spelen de kinderen regelmatig tikkertje, voetballen ze en doen ze wedstrijdjes. Vaak doen de kinderen dit spontaan, maar je zou ook eens een spelletjesmiddag kunnen organiseren.

Parachutes maken
Maak met de kinderen parachutes. Benodigdheden: plastic tas, touw, playmobilpoppetje. Knip een rechthoek van de plastic tas, bind aan elke hoek een touwtje en bind aan de touwtjes het playmobilpoppetje. Klaar is de parachute. De kinderen kunnen dit in de lucht gooien en kijken hoe het poppetje weer naar beneden komt.

Windvangen
Dit kan gedaan worden op een winderige dag. Geef je kind een plastic tas en laat het wind vangen. Dit is vooral in de herfst op een stormachtige dag leuk. Zo komen de kinderen toch buiten op een dag dat je liever binnen blijft.

Helpen in de tuin
Kinderen vinden het vaak erg leuk om je te helpen. In de tuin kunnen ze goed meehelpen, takken opruimen, plantjes water geven, onkruid wieden (of het opruimen ervan). Mijn zoon pakt vaak zijn trekker erbij en een kar en brengt het onkruid naar de container.


Kleideren met water
Als het warm weer is kun je natuurlijk een zwembad neerzetten, glijbaan erin en gegarandeerd plezier. Maar je kunt het ook wat simpeler houden. De zandtafel van de action kan ook als watertafel gebruikt worden. Een afwastijl met water, een pop, doekjes, onze dochter is er tijden zoet mee. Of bootjes in de afwastijl. Met simpele dingen heb je al snel veel waterplezier. Je kunt ook een lege spuitbus (van b.v. schoonmaakmiddel) goed schoonmaken en vullen met water.

Wat doen jullie kinderen als ze buitenspelen?

1 opmerking: