woensdag 24 juni 2015

Review, mens erger je niet dierenvriendjes


Ik vind het erg gezellig om met de kinderen spelletjes te spelen. Daarom koop ik regelmatig een spelletje of ze krijgen het voor hun verjaardag of Sinterklaas. Vorig jaar kreeg onze zoon het spelletje: "Mens erger je niet, dierenvriendjes". Dit is mens erger je niet in een simpele vorm, geschikt voor jonge kinderen. De aanbevolen leeftijd is vanaf 4 jaar.

Inhoud van de doos:
In de doos zitten de volgende spullen:
 • Het spelbord
 • pionnetjes in rood, groen, geel en zwart. Van elke kleur 3
 • Dobbelsteen met dieren
 • Handleiding

Spelverloop
De basis van het spel is hetzelfde als bij de gewone mens erger je niet. Het gaat erom wie als eerste de pionnen binnen heeft. Ieder heeft 3 pionnen in dezelfde kleur. De jongste mag beginnen met gooien. Als het konijn gegooid wordt mag de eerste pion opgezet worden. Dan mag er nogmaals worden gegooid. De pion wordt verplaatst naar het dier dat er gegooid is (gooi je bijvoorbeeld een slak, dan zet je de pion op de eerstvolgende slak). Net zolang tot je weer bij je thuisbasis bent. Als je daar bent moet je wachten tot je een koe, kip of schaap gooit (de dieren van de thuisbasis). Elke keer als je een konijn gooit mag je kiezen of je nog een pion in het spel brengt of niet. Je mag in ieder geval nog een keer gooien bij een konijn.

Onze ervaringen met het spel
Wij vinden het een erg leuk spel. Onze zoon (5) weet al goed hoe het werkt en is erg fanatiek. Onze dochter (3 1/2) kan het ook al in een simpele vorm spelen. Je bent op een gezellige, sociale manier bezig. Het leuke aan het spel is dat een kind niet hoeft te kunnen tellen om het te spelen. Op jonge leeftijd leren ze dan al om een gezelschapsspel te spelen. Wel is het zo dat als ze het spel goed begrijpen de uitdaging er wat af is.

Tips
 • Speel het spel stap voor stap. Een jong kind begrijpt de regels beter door te zien hoe het moet in plaats van een mondelinge uitleg. Laat zien hoe het werkt en help waar nodig.
 • Begin simpel, bij onze dochter speel ik het met 1 pion, wie het eerste weer bij het begin is. Dit kun je steeds meer gaan uitbreiden.
 • Voor oudere kinderen kun je het spel uitbreiden. B.v. door de regel in te voeren dat er geen 2 pionnen op 1 plek mogen staan, je mag elkaar eraf gooien. Zo gaat dat ook bij de normale mens erger je niet.
 • Je kunt ook een dobbelsteen gebruiken met stippen als de dobbelsteen met dieren niet meer uitdagend genoeg is.
Conclusie
Het is een leuk, simpel spelletje dat door het spel uit te breiden genoeg uitdaging biedt. Jonge kinderen begrijpen het spel goed. Ze leren te winnen, maar ook te verliezen. Je bent op een sociale en gezellige manier met elkaar bezig.

Spelen jullie wel eens gezelschapsspelen? Zo ja, welke?

4 opmerkingen:

 1. Wat een leuk spel! Wij doen hier regelmatig spelletjes... Mijn schoonmoeder heeft een groot mens erger je niet spel gemaakt van stof... Met knuffels, en een groot speelkleed waar we op kunnen spelen! Ook super leuke variant!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een leuke variant Geertje, dan ben je nog actiever dan alleen aan tafel te zitten.

   Verwijderen
 2. Ik speel vaak poppenkwarter met mijn jongste zoon. En soms Boggle. Maar ik lees liever een boek moet ik bekennen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lezen is ook heerlijk, altijd goed om dat aan de kinderen mee te geven.

   Verwijderen