woensdag 11 februari 2015

Kijk- en zoekboeken.

Wij zijn de afgelopen zomervakantie naar Oostenrijk geweest. Dit is natuurlijk een flink eind rijden. Als je met zijn tweeën bent al, maar met 2 kleine kinderen achterin helemaal. Regelmatig stoppen was dan ook een onderdeel van de reis. Verder had ik voor de kinderen een tasje gemaakt waar van alles in zat. Speelgoed, boekjes, stickers, etc. Maar voor de kinderen had ik ook de volgende 2 boeken gekocht (bij de intertoys):



Dit zijn 2 kijk-en zoekboeken. Eén voor een jongen en één voor een meisje. Onze beide kinderen vinden lezen en voorgelezen worden erg leuk. En dit is ook erg belangrijk voor de ontwikkeling. Deze 2 boeken zijn niet alleen om te lezen, maar ook om te zoeken. Op elke bladzijde staat een kort verhaaltje. Daarna moeten de kinderen de 2 personages uit het verhaaltje opzoeken op de grote plaat. Daarna staan er nog een aantal andere dingen naast de plaat die ze ook mogen zoeken. Ook staat erbij hoeveel ervan gezocht moeten worden.



Als de kinderen alles hebben gevonden staan er op de laatste pagina nog een aantal plaatjes die op elke plaat terug te vinden zijn.



Genoeg plezier voor de kinderen. Onze zoon kan dit al helemaal zelfstandig. Hij kent ook de cijfers dus wist ook precies hoeveel van alles er gezocht moest worden. Maar hij vindt het ook nog erg leuk om dit samen te doen. Onze dochter heeft hier nog wel wat hulp bij nodig. Ze kan de voorwerpen prima zelf zoeken, maar ze kent de cijfers nog niet, dus weet ze niet hoeveel. Maar beide kinderen vinden dit erg leuk om te doen.

Maar naast dat dit voor de kinderen leuk is, is het ook goed voor hun ontwikkeling. Het helpt hen later bij het leren lezen. Door goed te leren kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen de plaatjes ontwikkelen ze hun visuele vaardigeheden. Als kinderen gaan leren lezen is het belangrijk dat ze letters leren herkennen en ook de verschillen tussen de letters. Op deze manier wordt hier al mee geoefend. Verder ontwikkelen de kinderen hun woordenschat. Door de plaatjes te zoeken met je kind, maar ook door met je kind de grote plaat te bekijken en dat wat ze zien te benoemen of het hen te laten benoemen. Zo ben je op een leuke, ongedwongen manier bezig met de ontwikkeling van je kind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten