maandag 9 februari 2015

mijn eerste week met medicijnen.

De afgelopen week was een volgende fase in de omgang met mijn ADD. Namelijk medicijnen.

Vorige week ben ik bij de arts geweest om medicijngebruik te bespreken. Er zijn verschillende vormen van medicijnen waarvan methylfenidaat de bekendste is. Dit medicijn is vooral bekend onder de naam ritalin, dit is een merknaam.

Ik wilde er eerst niet aan beginnen. Ik had op internet gelezen over de bijwerkingen, o.a. hartkloppingen, hoofdpijn, hoge bloeddruk en vanuit mijn werk had ik ervaren dat als de medicijnen niet op tijd worden ingenomen de klachten heftiger zijn. Ik had niet veel zin om totaal te gaan stuiteren.

Gelukkig kon de arts mij geruststellen. Er wordt regelmatig gecontroleerd hoe het met je gezondheid gaat. De bloeddruk wordt gemeten, de hartslag wordt gecontroleerd  en ook het gewicht wordt gecontroleerd. Want dat kan ook een bijwerking zijn, minder eetlust. Verder vertelde ze me dat de medicijnen niet afgebouwd hoeven te worden en dat je er dus meteen mee kan stoppen als er vervelende bijwerkingen zijn. Ook komen bij de meeste mensen nauwelijks bijwerkingen voor. Het verergeren van de klachten duurt ongeveer een half uur en daarna is dit weer voorbij. En niet iedereen krijgt hier last van.

De voordelen van de medicijnen zijn dat de concentratie verbeterd. De arts vertelde mij in Jip en Janneke taal wat ADD precies inhoudt. Mensen die geen ADD hebben, hebben in de hersenen een filter die ervoor zorgt dat prikkels worden genegeerd. Zij kijken dus niet op van hun werk als er een vogel voorbij vliegt of als ze geluiden horen. Mensen met ADD hebben dit filter niet. Zij reageren dus wel op die vogel en op de geluiden. Dit was voor mij erg herkenbaar. De medicijnen zorgen ervoor dat dit filter er kunstmatig komt. Voor mij uiteindelijk een reden om toch voor de medicijnen te kiezen. Ik ben toe aan rust, ik ben eraan toe om orde op zaken te krijgen. Ik ga de uitdaging met medicijnen aan!

Ik kreeg van de arts 2 papieren mee met klachten en bijwerkingen. De eerste week moest ik invullen in hoeverre de klachten en bijwerkingen voorkomen zonder medicijnen. De tweede week moest ik dit bijhouden met de medicijnen. Ik ben dus de eerste week begonnen met het bijhouden van de verschijnselen. Vooral de punten: snel afgeleid, slechte concentratie, prikkelbaar en chaotisch kwamen naar voren als punten waar ik echt door belemmerd werd. Verder komt naar voren dat ik moe ben. Dit wist ik al, maar om het nu op papier te zien staan is toch wel confronterend.

Na het bijhouden van de eerste lijst ben ik begonnen met de medicijnen. De eerste dag voelde ik me wazig en duizelig. Ik had het gevoel meteen maar weer te stoppen, want dat voelde niet goed. Toch wilde ik het nog een kans geven. Gelukkig maar, want wat een verschil! Ik was erg bang dat ik een heel ander persoon zou worden door de medicijnen. Gelukkig was dat niet het geval. De eerste keer dat ik besefte dat ik een mail had getypt  zonder op te kijken bij lawaai of beweging was fijn. Ik besefte dat ook pas later. Bij mij werkt het. Ook reageer ik rustiger naar mijn kinderen. Ik kon nog wel eens uitvallen als het anders ging als dat ik wilde. Nu reageerde ik daar veel rustiger op. hieronder zet ik de voordelen en nadelen voor mij even op een rijtje:

Voordelen:
- Betere concentratie;
- Meer doorzettingsvermogen om taken te gaan doen en af te maken;
- Rustiger reageren naar de kinderen;
- Minder snel afgeleid;
- Harde geluiden komen minder hard binnen;
- Klachten worden bij het uitwerken van de medicijnen niet verergert, het gaat geleidelijk aan;
- Ik kan mezelf beter beheersen (minder snaaien, waar ik eerder dacht ik neem geen snoepje meer om het vervolgens toch te pakken, pakte ik het snoepje nu ook echt niet).

Negatief:
- Hoofdpijn;
- Wazig gevoel (dit verminderde na een paar dagen).

Conclusie:
Ik functioneer beter met de medicijnen. Ik heb ook het gevoel wat steviger in mijn schoenen te staan. Ik had verwacht een totaal ander persoon te worden. Hierdoor was ik eerst niet enthousiast. Maar ik blijf mezelf, met minder klachten. Ik heb hierdoor het gevoel een "beter" mens te worden. Voor mij een reden om door te gaan. Ik ben er nog lang niet, maar dit helpt mij al wel een heel stuk op weg!

2 opmerkingen:

  1. Fijn dat je je goed voelt bij de medicijnen! Daar gaat het uiteindelijk om!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey topper, nu doorzetten. Het komt helemaal goed!

    BeantwoordenVerwijderen