maandag 9 maart 2015

Mijn to do lijstjes!


Een aantal weken geleden kreeg ik van mijn psycholoog de opdracht om alles wat ik moet doen te verwerken in een lijstje. Dit in het kader van het leren omgaan met mijn ADD. Door de ADD heb ik moeite met het ordenen en doen van mijn taken. Vooral als ik het druk heb raak ik het overzicht kwijt. Ik doe veel dingen tegelijk, doe de dingen maar half en ik vergeet dingen.

Het werken met lijstjes heb ik al vaak geprobeert, maar elke keer mislukte het. Ik kon het niet volhouden, de lijstjes werden te lang waardoor ik uiteindelijk toch weer de draad kwijtraakte.

Tot nu toe moet ik toegeven dat het nu wel goed gaat. De psycholoog gaf me niet alleen de opdracht om met een to do lijst te gaan werken. Ze gaf daarbij aan dat het goed is om het per dag te bekijken en om de doelen klein te houden, niet teveel op 1 dag.

Ik ging als volgt te werk:
In mijn planner (deze beschreef ik in een eerdere post) heb ik ruimte gemaakt voor de to do lijsten. In het begin begon ik heel enthousiast. Ik plande de dingen verder vooruit. Alles wat in me opkwam ging ik meteen ergens plannen. Al snel merkte ik dat dit voor mij niet goed werkt. Ik raakte het overzicht kwijt, ik wilde teveel.
Toen ben ik begonnen om het per dag te plannen. Elke dag zoek ik een moment om in te plannen wat ik ga doen. En als ik iets gedaan heb dan zet ik er een krulletje achter.
Maar soms schiet me iets te binnem wat ik ook moet doen, dit schrijf ik er dan bij. Maar soms zijn er ook dingen die niet meteen hoeven te gebeuren, maar wat ik wel moet onthouden. Voorin bij het tabblad van mijn to do lijstjes heb ik een briefje zitten. Hierop schrijf ik de dingen die ik moet onthouden.
Als ik mijn dag ga plannen pak ik dit briefje er ook bij zodat ik wat daarop staat mee kan plannen.


Waar ik bij het plannen ook rekening mee houd zijn mijn lange termijndoelen. Elke maand schrijf ik op wat ik wil gaan doen. Deze pak ik er ook regelmatig bij als ik mijn dag in ga plannen.Tot nu toe houd ik het goed vol. Ik denk dat dit komt doordat ik het nu klein houd. Ik plan per dag in wat ik ga doen, daardoor hou ik voor mezelf het overzicht. Toch blijft er ruimte voor onverwachte dingen. Soms lukt iets me niet en dat neem ik dan mee naar de volgende dag.

2 opmerkingen:

  1. Dat klinkt goed. Door per dag te plannen blijft het inderdaad 'te doen'. Ik vind je schriftje trouwens helemaal leuk!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je, ik ben er zelf ook erg blij mee. Het heeft wat tijd gekost om hem te maken, maar ik gebruik hem tot nu toe goed. Het geeft mij echt rust en overzicht.

    BeantwoordenVerwijderen