donderdag 7 mei 2015

DIY weekplanner voor kinderen.

Jonge kinderen hebben vaak nog moeite met tijdsbesef. Welke dag is het, zijn we dan vrij of moet ik naar school. Mijn zoon heeft hier ook moeite mee. Op een dag hadden we een strijd. Op een donderdag had mijn zoon bedacht dat het weekend was en dat hij niet naar school hoefde. Helaas voor hem...... En hij was boos, heel boos. Met moeite kreeg ik hem uiteindelijk op school.
Toen ik thuiskwam ben ik direct begonnen met deze DIY. Om een strijd als deze te voorkomen besloot ik een weekplanner te maken. Dit om het voor mijn zoon duidelijk te maken op welke dagen hij naar school moet en op welke dagen niet. Er zij natuurlijk ook genoeg borden te koop, maar ik vond het leuk om er zelf één te maken. Dan wordt het echt van het kind zelf.

Benodigdheden:
 • Knutselkarton in verschillende kleuren (ik gebruikte A5 formaat van de action)
 • Wit papier
 • Fineliners (ik kocht de mijne bij de HEMA)
 • Letterstempels (ik kocht de mijne bij de HEMA)
 • Lamineerapparaat
 • Lamineerfolie
 • Als je geen lamineerapparaat- en folie hebt dan kun je ook plakplastic gebruiken.

Werkbeschrijving:

Stap 1: 
Vouw de stukken knutselkarton door midden en knip over de vouw. Ik gebruikte voor elke dag een andere kleur. Voor de zaterdag en zondag gebruikte ik dezelfde kleur en vouwde ik de helft nog een keer dubbel. Ik maakr er ook een pijl bij zodat deze aan kan wijzen welke dag het is.

Stap 2:
Stempel de naam van de dagen op de papieren. Mijn zoon heeft dit gedaan. Ik schreef het voor en hij stempelde het na (gelijk een goede manier om de letters spelenderwijs te oefenen). Ook stempelde hij er nog een plaatje bij (deze stempels kocht ik ook bij de HEMA).

Stap 3:
Om duidelijk te maken wat er op welke dag gaar gebeuren tekende ik pictogrammen. Ik tekende een school, de creche, een huisje en slingers voo als ween feestje hebben. Mijn zoon kleurde deze in.

Stap 4:
Lamineer nu alles en hang het op een zichtbare plek in de kamer.


Kalender
Ik maakte er ook nog een kalender bij met alle maanden van het jaar. Zo kunnen we ook nog kijken welke maand en welke datum het is. Elk seizoen kreeg zijn eigen kleur en plaatje.


Hoe werken wij ermee
Elke dag kijken we even welke dag het is. Als de pijl goed hangt kijken we wat er op het programma staat. Verder kijken we naar de maand en de datum. Zo ziet onze zoon goed wanneer hij wel en niet naar school hoeft. Verder leert hij de dagen in de goede volgorde. Ook leert hij de maanden en de seizoenen. Zo ontwikkeld hij langzaamaan tijdsbesef.

Tips:

 • Je kunt er ook nog een seizoenskalender bij maken. Bij elk nieuw seizoen kun je bespreken wat er gebeurt in dat seizoen.
 • Kijk niet alleen naar elke dag het vandaag is, maar ook naar welke dag het gisteren was en welke dag het morgen wordt.
 • Je kan zelf bepalen welke pictogrammen je maakt, je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wil.
 • Je kunt in plaats van getekende pictogrammen ook foto 's gebruiken.
Kortom genoeg mogelijkheden. Hier in huis is er nu rust en duidelijkheid.

4 opmerkingen:

 1. Slim zeg! En dit is ook niet zo moeilijk te maken. Bovendien kun je hem helemaal op maat en naar wens maken.

  N.b. iemand zei me dat je ook kunt lamineren door er met een strijkijzer over heen te gaan.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh, ik wist niet dat je ook met een strijkijzer kon lamineren. Handig als je geen lamineerapparaat hebt.

   Verwijderen
 2. Oh ideaal, dit zou ook wat voor hier zijn, ik ben zo slecht in plannen! hihi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Plannen is ook niet mijn sterkste kant. Het geeft voor de kinderen een hoop duidelijkheid. Ze weten wanneer ze wat gaan doen.

   Verwijderen