dinsdag 19 januari 2016

Irisontsteking.

Vrijdag liep helaas een beetje anders dan normaal. Normaal gesproken doe ik altijd boodschappen op vrijdagmorgen, maar helaas zat ik afgelopen vrijdagmorgen de hele ochtend in het ziekenhuis bij de oogarts.

Aan het begin van de week had ik een beetje een rood oog. Ook had ik pijn rond mijn oogkas, vooral als ik in het licht keek. Erg vervelend, maar gelukkig trok dit ook weer weg, dus besteedde ik er ook geen aandacht meer aan. Tot het donderdag de kop weer opstak. Ik herkende de symptomen van 7,5 jaar eerder. Toen had ik echt een heftig rood oog en veel pijn. En dat begon op dezelfde manier. Het bleek toen een irisontsteking te zijn. Erg pijnlijk en vervelend, helemaal omdat het een paar weken voor ons trouwen was.

Omdat de pijn donderdagavond echt erger werd en ik met ibuprufen op ben gaan slapen (ik neem dat niet zomaar, dan is het vaak wel nodig) heb ik toch de huisarts gebeld de volgende morgen. Hij stuurde me na wat onderzoeken meteen door naar het ziekenhuis. Hij verwachte een ontsteking aan het oogwit. Gelukkig mocht ik meteen komen. Maar omdat ik geen afspraak had moesten we erg lang wachten. Toen ik eenmaal aan de beurt was werd al vrij snel duidelijk dat het weer een irisontsteking was.

Een irisontsteking is een ontsteking aan het gekleurde deel van het oog. Als je hier te laat achter komt dan kan het best heftige gevolgen hebben. O.a. minder zicht aan het oog. Ik heb nog gevraagd wat de oorzaak kan zijn, maar volgens de oogarts wordt deze vrijwel nooit gevonden. Het schijnt wel vaak voor te komen bij mensen met reuma. Maar dat heb ik niet. De kans is ook aanwezig dat het nogmaals terug komt. En dat heb ik inmiddels wel gemerkt  want dit is de tweede keer dat ik het heb. Alleen had ik het de vorige keer aan mijn rechteroog en nu aan mijn linkeroog.

Inmiddels moet ik mijn oog druppelen met 2 soorten druppels. De eerste is om de pupil groot te houden en dat zijn geen fijne druppels. Fel licht is erg vervelend aan de ogen. Dus de zonnebril is echt onmisbaar op dit moment. En de andere druppels zijn om de ontsteking tegen te gaan. Ik hoop dat het deze keer sneller voorbij is, want de vorige keer heb ik er een paar weken mee gezeten.

Voor mijn kinderen ga ik met elk wissewasje naar de huisarts. Met hen ga ik liever een keer teveel dan dat ik te laat ben. Liever wel heen dat het niks ernstigs is dan dat ik niet heen ga en het blijkt wel ernstig te zijn. Voor mezelf ga ik echter niet zo snel, dan moet het me echt belemmeren in mijn doen en laten. Alleen in dit geval wist ik dat het niet goed zat. De huisarts zei ook tegen mij dat als je pijn hebt aan het oog het niet goed is en dat je dan moet komen. En omdat ik de symptomen herkende wist ik ook dat ik heen moest. Aanstaande vrijdag moet ik weer voor controle naar de oogarts. Ik hoop maar dat de druppels hun werk dan gedaan hebben. Het is nu even afzien, maar het is voor een goed doel. Ik heb maar 1 paar ogen en daar ben ik zuinig op!

8 opmerkingen: