donderdag 21 januari 2016

kookwekkers in de opvoeding


Ja je leest het goed. Inmiddels zijn de kookwekkers een bijna onmisbaar onderdeel in ons huishouden. En dan gebruik ik ze niet bij het koken! Ze worden veel gebruikt bij de opvoeding. En ik vind het erg fijn werken. En voor de kinderen is het ook fijn want het geeft duidelijkheid. We hebben 2 exemplaren. Een groene voor zoonlief en een roze voor dochterlief.

Omdat kleuters nog geen tijdsbesef hebben werken termen als: "nog eventjes spelen en dan...." of "Nog 5 minuten en dan...." niet zo goed. Voor hun zijn die begrippen nog te vaag omdat ze niet kunnen inschatten hoelang 5 minuten nu eigenlijk duren. En "even" is voor hen ook te vaag.

Wij gebruiken de kookwekkers in de volgende situaties:
 • Om aan te geven hoe lang ze nog mogen spelen voordat we naar boven gaan om op bed te gaan, gaat de kookwekker dan is het tijd. Soms kijken ze even op de kookwekker om te zien bij welk streepje het pijltje staat. Zo kunnen ze zelf redelijk inschatten of ze nog "even" of  "wat langer" kunnen spelen;
 • Om aan te geven hoe lang ze nog achter de tablet mogen voordat ze moeten wisselen, handen wassen of gewoon wanneer de tablet uit moet;
 • Om aan te geven hoeveel tijd ze hebben om hun pyjama aan te trekken. Lukt het niet dan wordt het een korter verhaaltje voor het slapen gaan,. En ze hebben ineens een stuk sneller hu  pyjama aan;
 • Om aan te geven hoe lang ze nog kunnen spelen voor ze weer naar school moeten tussen de middag;
 • Om aan te geven hoeveel tijd ze nog hebben om hun bord leeg te eten voordat we gaan afruimen, anders is het pech en wordt ook het bord dat niet leeg is afgeruimd (is tot nu toe nog nooit gebeurt).
En ik moet zeggen dat het echt goed werkt. De pyjama `s zijn binnen no time aan, de tablet gaat uit als het belletje gaat. Zodra het belletje gaat voor het naar school gaan, gaan ze zonder mopperen naar de wc en trekken de jassen en schoenen aan. En wat ik nog het allerfijnste vind, het geeft een stuk meer rust. Niet meer boos worden omdat ze niet willen stoppen of tijd rekken. Voor de kinderen en mij geeft het rust en duidelijkheid en dat is erg fijn!

Hoe zorgen jullie dat de kinderen snel hun bord leeg eten, gaan opruimen op het moment dat jij het wil, stoppen achter de tablet/i-pad als jij dat wilt. Kortom hoe ga jij om met tijdsaanduidingen bij je kinderen?

3 opmerkingen:

 1. ik deed het altijd gewoon met de streepjes op de klok. Maar ik heb het niet voor zoveel dingen gebruikt. Met pyjama aantrekken waren we er zelf bij en eten deden ze het liefst niet, dus dan zouden ze juist extra langzaam gaan denk, volle borden weg zouden ze geen probleem vinden. Nu hopen dat ze niet zo slim zijn om de wekker langer te draaien :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben helaas nog geen goede klok in huis. Dit eerkt bij ons heel goed. Ik ben er ook wel bij met het pyjama aantrekken, maar ze hebben er een handje van om erg te gaan treuzelen of met elkaar te "klieren". En ze vinden het tot nu toe ook leuk. Het is haast een sport geworden om zo snel mogelijk de pyjama aan te hebben. En mij scheelt het enorm veel energie. In plaats van "toe nou" en "schiet nou op" wordt het nu "goed zo, wat ben je snel" en dat maakt het op bed brengen een stuk gezelliger!

   Verwijderen
 2. Ik ben fan van kookwekkers! Ik gebruikte ze ook altijd bij het hardlopen in het begin. Het is een goedkope en handige opvoedtool : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen